Why we choose this... What happens in college... What happens after college... What do we do next...

Saturday, March 10, 2007

Cuepacs Harap Kenaikan Gaji Dilaksana Menjelang 1 Mei, Hari PekerjaMELAKA, 8 Mac (Bernama) -- Kesatuan Sekerja Dalam Perkhdimatan Kerajaan (Cuepacs) berharap kenaikan gaji kakitangan kerajaan sebagaimana yang dipohon baru-baru ini dapat dilaksanakan menjelang 1 Mei sempena Hari Pekerja.

Presidennya Omar Osman berkata beliau berkeyakinan tuntutan Cuepacs itu wajar diterima kerajaan sebagai penyuntik semangat kepada kakitangan kerajaan untuk bekerja dengan lebih kuat.

"Berdasarkan fakta-fakta yang diberi dalam memorandum kita adalah kukuh dan mempunyai justifikasi," katanya kepada pemberita selepas majlis taklimat penubuhan Kesatuan Kakitangan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) serta penerangan isu semasa di sini hari ini.

Beliau berkata sekiranya permohonan kenaikan gaji yang dikemukakan kepada kerajaan tidak dipersetujui, Cuepacs mesti dimaklumkan mengenai perkara itu.

Cuepacs telah mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Selasa lepas berhubung kenaikan gaji yang dilaporkan mendapat petanda positif kepada lebih sejuta kakitangan kerajaan di sektor awam.

Omar dilaporkan berkata Perdana Menteri menyifatkan cadangan kenaikan gaji itu amat wajar memandangkan kali terakhir gaji kakitangan awam disemak pada 1992 iaitu 15 tahun lalu.

Cadangan semakan gaji yang dipohon antara 10 dan 40 peratus.

Kenaikan gaji 40 peratus yang dicadangkan adalah untuk kumpulan sokongan 11, Gred 1 hingga 16 yang merupakan jawatan terendah dalam sektor awam manakala bagi kumpulan sokongan 1, gred 17 hingga 26 dan gred 27 hingga 40 pula kadar kenaikan dicadangkan sebanyak 30 peratus

Bagi kumpulan pengurusan dan profesional, Gred 41 hingga 54, Cuepacs mencadangkan kenaikan gaji 20 peratus manakala bagi Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) sebanyak 10 peratus.

Beliau mendakwa banyak kakitangan awam daripada kumpulan sokongan yang bergaji RM1,500 ke bawah membuat kerja sambilan sebagai pencuci lantai, cuci kereta, pengawal keselamatan dan di stesen minyak.

Omar memberi jaminan kenaikan gaji yang dipohon boleh menampung kehidupannya tanpa mereka melakukan kerja sambilan yang membolehkan kumpulan ini menumpukan kerja di pejabat sahaja.

"Cuepacs akan membuat pemantauan bagi perkara ini agar kakitangan awam tidak membuat kerja sampingan di luar waktu pejabat," katanya.

Menurutnya Cuepacs telah mencadangkan pakej baru iaitu pembelajaran sepanjang hayat bagi pekerja dinilai menerusi produktiviti, kursus dan seminar yang diikuti.


Note : Sumber BernamaBina stesen janakuasa hidro ganti generator


John Bong menunjukkan mesin jana kuasa hidro elektrik yang sudah digunakan oleh penduduk kampungnya sejak enam tahun lalu di Long Lellang, Miri, Sarawak.

Mukadimah
RANCANGAN Lonjakan Perdana Pendidikan Luar Bandar yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini membuka jendela baru dalam dunia pendidikan negara.

Salah satu daripada elemen terpenting yang akan diperjuangkan melalui Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) itu ialah merapatkan jurang prestasi dan kemudahan antara sekolah bandar dengan sekolah luar bandar.

Laporan bahagian akhir oleh wartawan ABD. HALIM HADI dan jurugambar ZUL AZHAR SHEBLEE mendekati kesukaran dan luahan hati guru-guru, para pemimpin dan masyarakat di pedalaman Sarawak.

Antara fokus utama ialah suasana pembelajaran yang dilalui oleh murid dan guru di Sekolah Kebangsaan Long Lellang.

Sekolah ini pernah melahirkan tokoh korporat dalam pengurusan Malaysian Airline System Bhd. (MAS) iaitu Pengarah Urusannya, Idris Jala.

Terletak pada jarak 400 kilometer dari Miri, ia merupakan sebuah sekolah paling terpencil di negeri ini yang sememangnya memerlukan perhatian kerajaan.

Seperkara lagi ialah usaha membawa guru-guru berkhidmat ke kawasan yang masih bergantung kepada bekalan elektrik daripada generator itu dilihat masih berhalangan.

Namun, pengumuman kerajaan menambah elaun insentif kepada guru-guru diterima sebagai penghargaan dan pengiktirafan terhadap pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa.

LONG LELLANG (Miri) 7 Mac – Pembinaan empangan hidro mini yang mampu menjana kuasa elektrik 24 jam sehari akan mengurangkan beban perbelanjaan membeli minyak yang ditanggung oleh 30 keluarga termasuk sebuah sekolah di sini.

Ketua Kampung Long Lellang, Amat Aren, 80, berkata, stesen hidro elektrik itu akan membantu meringankan beban penduduk dan memberi kemudahan kepada murid dan guru Sekolah Kebangsaan (SK) Long Lellang.

‘‘Kita minta kerajaan atau syarikat-syarikat swasta membina stesen janakuasa hidro bagi menggantikan penggunaan generator.

‘‘Sejak lebih 20 tahun, penduduk kampung membelanjakan banyak wang untuk membeli diesel dan petrol,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Menurut Amat, dengan adanya bekalan elektrik ‘percuma’ itu, kos yang ditanggung untuk membeli bahan bakar tersebut dapat digunakan untuk membeli keperluan lain.

‘‘Sebagai petani dan pemburu, pendapatan yang diperoleh tidak cukup untuk menampung harga minyak yang semakin mahal.

‘‘Sedangkan penggunaan diesel dan petrol menjadi keperluan asas kepada kami untuk menghidupkan lampu, mesin padi, mesin rumput dan gergaji,” katanya.

Katanya, walaupun kerajaan menyediakan subsidi minyak kepada penduduk di pedalaman tetapi mereka tidak mahu terlalu bergantung sepenuhnya kepada bantuan itu.

‘‘Pembinaan stesen janakuasa hidro itu adalah cadangan kami kepada kerajaan untuk manfaat jangka panjang,” katanya.

Tambah beliau, sekiranya kerajaan dapat menyediakan kemudahan itu, taraf kehidupan penduduk di tanah tinggi itu dapat dipertingkatkan dengan lebih cepat.

Sementara itu, seorang penduduk, Unong Sigau, 68, berkata, dia membelanjakan kira-kira RM150 sebulan membeli diesel untuk kegunaan generator di rumahnya.

‘‘Harga minyak mahal di sini, satu gelen mengandungi empat liter minyak diesel dijual dengan harga RM30. Kalau saya hadkan penggunaannya, satu gelen boleh tahan sehingga seminggu.

‘‘Selain harga yang tinggi, bekalan juga susah diperoleh kerana kami di sini hanya dihubungkan melalui udara,” katanya.

Jelasnya, pengangkutan udara yang dikendalikan oleh Fly Asia Xpress (FAX) buat masa ini masih tidak dapat menampung penghantaran diesel dan petrol mengikut keperluan penduduk.

‘‘FAX hanya terbang dua kali seminggu ke Long Lellang itu pun dengan muatan kargo yang terhad kepada penumpang,” katanya.

Seorang penduduk, Balang Maput, 72, berkata, cadangan pembinaan stesen janakuasa itu dikemukakan kerana penduduk di Long Main mahukan kemudahan lebih baik.

‘‘Dengan adanya kemudahan seperti itu, kehidupan penduduk kini lebih baik dan selesa,’’ katanya.

Ketua Kampung Long Main, John Bong, 47 berkata, selepas pembinaan stesen hidro itu, penduduk kampung tidak lagi menggunakan generator malah menikmati bekalan elektrik 24 jam sehari.

‘‘Saluran air disambung dari sebuah empangan kecil kira-kira 700 meter dari kampung ini. Dengan kuasa 20 kilowatt, ia sudah cukup untuk menerangi 13 buah rumah di sini,” ujarnya.

Adiknya, Petrus Bong, 45, berkata, penduduk di Long Main hanya perlu menyelenggara mesin janakuasa itu beberapa kali dalam sebulan sahaja.

‘‘Setiap bulan kita hanya periksa mesin sama ada ia berfungsi dengan baik atau tidak. Ia tidak memerlukan banyak kos, hanya setahun sekali getah mesin ini perlu ditukar,” katanya.

Dengan kemudahan itu, katanya, sebahagian masyarakat Penan di Long Main kini mampu menggunakan dapur elektrik, mesin basuh dan peti sejuk tanpa menanggung kos pembelian diesel.

Note : Sumber Utusan Malaysia OnlineElaun guru mampu kurangkan beban

LONG LELLANG (Miri) 7 Mac – Guru yang berkhidmat di kawasan luar bandar dan pedalaman menyambut baik langkah kerajaan menambah insentif termasuk beberapa elaun istimewa kepada mereka.

Mereka melihat ia bukan sekadar penghargaan, malah membuktikan tekad kerajaan meningkatkan prestasi dan kualiti pendidikan di kawasan luar bandar.

Pemberian insentif dan skim perkhidmatan yang lebih baik melalui Program Lonjakan Perdana Pendidikan Luar Bandar dan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) itu diharap dapat melicinkan proses penempatan guru-guru berpengalaman ke kawasan tersebut.

Langkah itu diyakini menjadi pembakar semangat mereka untuk lebih bersedia sekiranya dihantar bertugas di luar bandar termasuk pedalaman.

Kerajaan sebelum ini bersetuju menambah bayaran elaun insentif kepada guru di kawasan itu antara RM500 dan RM1,500 serta beberapa lagi elaun menarik.

Guru Sekolah Kebangsaan (SK) Long Lellang, Andy Lani, 23, berkata, pemberian elaun khas mengikut lokasi dan kesukaran itu sememangnya tepat pada masanya.

Katanya, dengan tambahan pendapatan itu, guru-guru dapat menanggung kos pengangkutan dan beban yang mereka tanggung selama ini.

Bagaimanapun tambahnya, pemberian elaun tidak bermakna sekiranya tahap pendidikan di luar bandar tidak berubah.

‘‘Ia tidak dipandang sebagai habuan tetapi mampu meringankan beban.

‘‘Cuba anda bayangkan, dengan pendapatan yang sama seperti guru lain di bandar, mereka terpaksa membelanjakan wang untuk tambang pengangkutan yang berbeza-beza,” jelasnya.

Katanya, ada yang terpaksa mengorbankan wang ringgit demi membayar tambang bot, kapal terbang, sampan dan pacuan empat roda hanya untuk berkhidmat di pedalaman.

‘‘Semua ini haruslah dipertimbangkan secara terperinci,” katanya.

Sharipah Hulwani Wan Madihi, 32, guru SK Mohd. Redeh dekat Mukah gembira sebaik sahaja mendengar insentif yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi itu.

Beliau yang berkhidmat di pedalaman kategori dua sejak setahun lalu berkata, pemberian insentif itu dapat meringankan beban kos sara hidup semakin meningkat dan harga barang yang tinggi di pedalaman.

‘‘Saya bayar RM40 untuk tambang bot dari Saai ke Daro, itu tidak termasuk bayaran harga barang yang berganda.

‘‘Kadangkala bila memerlukan khidmat fotostat saya kena keluar ke Sarikei menggunakan bot ekspres, itu pun perlu keluar kos,” jelasnya.

Beliau memberitahu, selain kos pengangkutan, banyak lagi terpaksa ditanggung oleh guru di pedalaman seperti membeli peralatan memasak dan lilin.

Beliau turut bersyukur dengan pengumuman elaun ‘balik kampung’ sekali setahun yang dicadangkan.

‘‘Elaun balik kampung itu sekurang-kurangnya dapat meringankan harga tiket kapal terbang dari Long Lellang ke Kuching.

‘‘Tambang sehala dari Long Lellang ke Miri ialah RM70, dari Miri ke Kuching pula kadangkala mencecah RM180, itu belum termasuk tambang bas saya ke kampung di Sri Aman,” ujarnya.

Sementara itu, guru SK Nanga Semah, Daro, Ramona Katie Dobby, 31, berkata, kesanggupan guru mendidik anak luar bandar perlu diberi pengiktirafan dan pada masa sama usaha menyediakan kemudahan dan kelengkapan sekolah perlu diutamakan.

‘‘Ini lebih penting bagi memastikan persekitaran kerja menjadi lebih kondusif kepada pelajar dan guru.

‘‘Namun, sekiranya kerajaan berhasrat melaksanakan kedua-duanya, itu lebih baik lagi,” katanya.

Ujarnya, pendidikan adalah nadi kepada pembangunan bangsa, maka orang yang diamanahkan (guru dan pelajar) perlu ditempatkan di tempat yang baik.


Note : Sumber Utusan Malaysia Online

No comments: